Po diecie bezglutenowej: oto kilka kroków

Aby stosować dietę bezglutenową, ważne jest, aby nauczyć się identyfikować żywność zawierającą to białko. Jednocześnie konieczna jest znajomość zdrowych zamienników, które pozwolą zachować zbilansowany plan żywieniowy. Przestrzeganie diety bezglutenowej oznacza wyeliminowanie wszelkich produktów pochodzących z owsa, pszenicy, jęczmienia i innych zbóż. Gluten nie jest niezbędnym białkiem dla ludzi. Jego wykluczenie z diety nie stanowi więc problemu.

Kilka lat temu stosowanie diety bezglutenowej miało podstawy medyczne, takie jak kontrola celiakii, nadwrażliwości na gluten i alergii na pszenicę.

Jednak dzięki korzyściom w odchudzaniu wiele osób zaczęło stosować dietę bezglutenową. Faktem jest, że w przeciwieństwie do innych diet, ta proponuje zrównoważony plan, który nie powoduje zmian metabolicznych ani żadnych innych skutków ubocznych. Co więcej, jest łatwy w utrzymaniu, ponieważ zawiera wszystkie grupy składników odżywczych. Zobacz więcej na stronie http://oblicz-bmi.pl/blog/zalety-diety-bezglutenowej/

Jakie są powody stosowania diety bezglutenowej?

Oprócz dolegliwości, takich jak celiakia, istnieją inne powody, które mogą skłonić osobę do stosowania diety bezglutenowej. Chociaż jedzenie zbóż jest jednym z kamieni węgielnych piramidy żywieniowej, ten przewodnik żywieniowy pomoże Ci znaleźć zdrowe, bezbiałkowe substytuty.

Opiera się głównie na połączeniu naturalnych produktów bezglutenowych, które charakteryzują się bardziej zbilansowaną kompozycją mikro i makroelementów. Na przykład sugeruje pokarmy, takie jak chude mięso, ryby, warzywa i pseudozboża. Ponieważ maksymalnie ogranicza spożycie przetworzonej żywności, jest dobrą opcją na odchudzanie bez wpływu na zdrowie.

Ponadto, pomagając kontrolować nadmierny stan zapalny, może sprzyjać łagodzeniu lub zapobieganiu różnym chorobom. W szczególności przestrzeganie diety bezglutenowej pomaga:

  1. Wzmocnij układ odpornościowy i zwiększ obronę.
  2. Zmniejsz stan zapalny i kontroluj zespół jelita drażliwego.
  3. Promuj kontrolę cukrzycy typu I.
  4. Sprawdź objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
  5. Wspomagaj leczenie tarczycy.

  6. Zapobiegać i leczyć choroby układu krążenia.
  7. Sprawdź, czy nie ma chorób skóry.

Czynniki, które należy wziąć pod uwagę, decydując się na dietę bezglutenową

Stosując dietę bezglutenową warto polegać na opinii lekarza lub dietetyka. Chociaż jest to akceptowany i bezpieczny model żywienia, nie można ignorować faktu, że dostosowuje się on do potrzeb każdego wieku, stanu zdrowia i wagi. Istnieje kilka prostych kroków, które mogą pomóc osobom, które niedawno zdecydowały się na dietę bezglutenową. Czy jesteś zainteresowany ich spotkaniem? Oto kilka głównych.

Wyeliminuj ziarna zawierające gluten

Podstawą diety bezglutenowej jest eliminacja zbóż, które zawierają to białko. Chociaż niektóre z nich znajdują się na liście zdrowej żywności w powszechnych dietach, musisz je wyeliminować i szukać alternatyw bezglutenowych.

Sprawdź etykiety żywności

Osoby decydujące się na dietę bezglutenową zobowiązane są do dokładnego sprawdzania etykiet produktów spożywczych. Z drugiej strony niektóre firmy używają terminu „bezglutenowy”, aby ułatwić identyfikację.

Gotowanie w domu

Łatwiej jest sprawdzić, co masz na talerzu, przygotowując posiłki w domu. W ten sposób zapewnione jest stosowanie żywności ekologicznej i bezglutenowej. Niestety, wiele restauracji piecze mięso lub używa mąki w większości swoich przepisów.

Zidentyfikuj „ukryty gluten”

Uwaga! Gluten może być ukryty w niektórych produktach, co może utrudnić identyfikację. Upewnij się, że na etykiecie nie ma składników takich jak: gluten, płatki zbożowe, mąka, skrobia modyfikowana czy skrobia. Nie może nawet zawierać ekstraktów słodowych ani zagęszczaczy.

Sprawdź produkty śniadaniowe. Większość produktów, takich jak gluten, to często te, które spożywasz na śniadanie. Dlatego jeśli nie chcesz zrujnować swojej diety, unikaj zwykłych płatków zbożowych, batonów energetycznych oraz wszelkich produktów zawierających skrobię i mąkę.

Zastąp kukurydzę i ryż. W supermarkecie dostępne są pseudozboża, które służą jako substytut zwykłych produktów konsumpcyjnych, takich jak kukurydza i ryż. Niektóre opcje, takie jak komosa ryżowa, proso i kasza gryczana, stały się popularne ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych.

DIETA BEZGLUTENOWA: OTO KILKA PORAD

Gluten wraz z laktozą jest głównym bohaterem diety sporej części Włochów, a dieta bezglutenowa to temat, który interesuje coraz więcej osób. Nietolerancja glutenu to tak naprawdę problem, który dotyka coraz więcej osób.

Nie martw się: rozwiązanie tego problemu jest znacznie mniej trudne i przerażające, niż mogłoby się wydawać. Na bezglutenowe życie żywieniowe składa się kilka wyrzeczeń i wiele możliwości, które prowadzą do odkrycia wielu alternatyw, które są nie tylko całkowicie bezpieczne dla zdrowia, ale są równie smaczne i satysfakcjonujące jak te, które wymagają obecności glutenu.

W tym artykule zobaczymy zatem, jak lepiej poznać świat glutenu, jakie są przyczyny i skutki nietolerancji oraz kilka rad, jak lepiej żyć dietą, jeśli jesteś zmuszony zrezygnować z produktów zawierających gluten.

POZNANIE GLUTENU: PRZYCZYNY I SKUTKI NIETOLERANCJI

Gluten to kompleks białkowy, który znajduje się zasadniczo w niektórych głównych zbożach, a mianowicie w pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, żyto, kamut, orkiszu. Osoby o wysokiej wrażliwości na gluten nie mogą zatem spożywać pokarmów, które go zawierają, takich jak makaron i najczęstsze wypieki (chleb, pizza, herbatniki, ciasta, zwykle przyrządzane z mąki zawierającej gluten).

Wrażliwość na gluten bez celiakii, potocznie nazywana nietolerancją glutenu, jest mniej poważną postacią choroby związanej z glutenem, ponieważ jej konsekwencje dla jelit nie są szczególnie istotne, a ponieważ zwykle charakteryzuje się tym, że jest tymczasowa: nie trwa przez cały czas życia i przy pomocy zalecanej przez specjalistów diety bezglutenowej osoby z nietolerancją mogą powrócić do nietolerancji w stosunkowo krótkim czasie, zwykle rok lub dwa.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
2 komentarze
  1. <strong>+Reklama+</strong>
    Sklep z naturalnymi sokami i musami malinowymi to skarbnica smaków i witamin. Wybierz zdrową przekąskę, która pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Daj sobie odrobinę luksusu i orzeźwienia, wybierając produkty z tego sklepu internetowego. Zamów tam <strong><a href="https://prostozewsi.pl">sok malinowy</a></strong>.

  2. <strong>+Reklama+</strong>
    Sklep z naturalnymi sokami i musami malinowymi to skarbnica smaków i witamin. Wybierz zdrową przekąskę, która pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Daj sobie odrobinę luksusu i orzeźwienia, wybierając produkty z tego sklepu internetowego. Zamów tam <strong><a href="https://prostozewsi.pl">sok malinowy</a></strong>.

Dodaj komentarz